Thursday, April 14, 2005

Digitaal verantwoord reizen

Wil je digitaal verantwoord reizen dan heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Zelf reis ik momenteel en weet ik aardig mijn weg te vinden op het Internet en heb ik erg lang gezocht naar de beste aanbieders voor email, foto's, weblogging enz.

Voor je e-mail gebruik je www.gmail.com. Voor je weblog gebruik je www.blogger.com. Dit kun je uitbreiden met www.audioblogger.com. Hiermee kun je door met je telefoon in te spreken in een voicemail, je stem direct als mp3 beschikbaar maken op je blogger weblog. Voor het hosten van je foto's gebruik je www.flickr.com. Zonder twijfel de beste foto hostings website die er te vinden is. Je kunt hiervandaan ook direct foto's op je weblog zetten. Voor opslag van je films gebruik je www.archive.org. Alles behalve Flicker is gratis. Flickr kost 40 eur per jaar, maar dan kan je wel een onbeperkte hoeveelheid foto's opslaan.

Ook zorg je er natuurlijk voor dat je een handheld GPS hebt en maak je je waypoints visueel op een wereldkaart en plaats je dat geregeld op je weblog. Hier heb ik tot nu toe nog geen ervaring mee, maar daar komt binnenkort verandering in.

Gmail geeft je 2000MB ruimte. Voordat je op reis gaat, maak je scans (kan ook met digitale camera, maar zorg dat alle kleine letters ook te lezen zijn) van belangrijke documenten zoals:
- paspoort, pasfoto, rijbewijs
- afschrift van girorekening
- Voor en achterkant van passenpasjes, zoals creditcard, verzekering, donorcodicil
- toegangscodes voor je internetbanking en andere dingen
- tanlijsten voor internet banking (kan soms ook via sms)
- adressenlijsten
- diploma's en je laatste loonstrook (ivm werken in het buitenland)
Post vervolgens de scans als attachments van een email naar je eigen gmail account. Je kan deze scans (maar niet degene met pincode informatie, omdat je je kaartje kan verliezen) ook op je flash kaartje van bijvoorbeeld 16mb zetten. Dan is het uitprinten makkelijker als er geen internet toegang is.

En...... werk je weblog geregeld bij. Reisze.

Links:
www.gmail.com (e-mail)
www.blogger.com (weblog)
www.audioblogger.com (voice on weblog)
www.flickr.com (foto's)
www.archive.org (films)

2 comments:

Nicola said...

nou chris dat komt me eigenlijk wel handig uit.
Als ik dalijk het land uit ben. Wil ik ook wel zo een weblog bijhouden.
Dus thanx, dikke kuz van je zus

Nicola said...

he chris ik er er ook een aangemaakt: nwesterbeek.blogspot.com
nog een dikke kiz van je zus